Психология: Имаме ли мотивация за работа след празниците?

Обикновено всички чакаме празниците с нетърпение, а когато те свършат, с огромно нежелание тръгваме на работа. Как да подобрим ситуацията и да изживеем по-малко стрес?

Добри са идеите да не започваме работа на пълни обороти, да общуваме с колегите, да съпреживеем още няколко дни хубавите моменти от празнуването на Рождество и Нова година. Но понякога това не е възможно, човек работи на смени или сам, и работният ритъм ни подхваща с пълна сила. Дори, нерядко, с още по-голяма сила, защото в празничните дни са се събрали нови имейли за отговор, чакат ни годишни справки и отчети, които добавят масло в огъня и е лесно да ни изнервят.

Хубаво е, когато се зададат повече почивни дни и умората вече ни е притиснала, да не се поддаваме на изкушението да оставим бюрото затрупано с надеждата „това ще го оправя след празниците“, а напротив, да се напрегнем малко повече в последния момент, за да можем след почивката да почнем „начисто“ и без стресови преживявания.

Дали пък ключът не е в самото ни отношение към работата?

Всеки психолог би казал, че начало на повечето проблеми е в нашата гледна точка към тях. Повечето от нас се оплакват от високите сметки за ток или парно, ала рядко се концентрираме в благодарност за това, че все пак заради работата ни, ние успяваме да ги платим. Хубаво е в тия дни да помислим и за по-бедните от нас, и да поощряваме в себе си чувството за признателност поради всички улеснения, които имаме. Не толкова отдавна доста домове нямаха баня, а камо или топла вода по всяко време.

Нека не се понасяме по инерцията, че „така говорят всички“ и оплакванията са модерния тон на общуване. Ние можем да изградим своя свят на благодарност за работата ни, за колегите и дори за трудностите, които тя ни предлага, които ни правят устойчиви и ни развиват. Не е ли вярно, че срещата и необходимостта от сътрудничество с разнообразни хора, които не ние сме избрали, е начин да погледнем на много ситуации по друг начин и да разширим мирогледа си?

Понякога обаче, когато нещата са много зле, и самото отиване на работа за нас е болезнено бреме, което особено остро усещаме след празници, има смисъл да се запитаме дали не е по-добре да сменим попрището си. Дори самата мисъл, че това е възможно, че такава мечта „ни е позволена“ вече действа ободряващо. А и в това можем да бъдем добър пример на децата си. Нали не искаме още първата работа, която им осигурява прехраната, да ги закотви така, че да не смеят да се огледат от страх, че „работа трудно се намира“.

Всъщност, и у нас все повече набират популярност професионалните консултанти. Както са казали древните мъдреци, вероятно във всяка криза се крие възможност. Затова разговорът с добър психолог/психотерапевт, може да ни посочи неочаквани направления за развитие, за които досега не сме помисляли, или дори не знаем че съществуват.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *