За и против латексовите матраци: Факти и заключения

Всякакви търговци се опитват да ви убеждават, че знаят съвършената рецепта за качествен сън.

Убеждават ви, че за спокоен сън се нуждаете от специален модел матрак – който „можете да намерите само в нашия магазин за продукти за сън” – и на „супер специална цена”. Толкова специална, че да продавате еднолицеви и двулицеви матраци за без пари?
Не се връзва.

Хубавият матрак не е „супер изгоден и само сега на тази цена”. Стоките на ниски цени, които вършат вълшебства със съня са по-скоро добро пожелание и евентуално късмет.

В доста случаи трябва да похарчите из мебелните магазини повече, за да спите наистина качествено – дълбоко, спокойно и непробудно.

В други случаи пък Вашият матрак не е сред „най-суперските” образци. Например латексовите.
В цялата рекламна какафония, сякаш матраците от латекс се изместват – съвсем незаслужено. Особено за пенолатексовите матраци.

Пенолатексовите матраци имат безспорни предимства пред много други модели матраци. Нека разгледаме няколко достойнства и недостатъка на латексовите матраци като цяло.

За латексовите матраци

Въпреки, че не звучат много „рекламно” – поне според някои хора – латексовите матраци имат някои характеристики, които пряко и мощно подпомагат изпадането в дълбок и спокоен сън.

Латексовите матраци като цяло отговарят на основното изискване както на експерти, така и на по-запознати потребители да са достатъчно еластични. На практика това, което е важно е постигане на точната подкрепа за гръбначния стълб, съчетана с едно оптимално потъване.

Това може да е резултат само от умерено еластичен материал за матрака. Латексът е точно такъв материал. Неговата умерена, естествена еластичност предотвратява прекаления натиск върху повече и конкретни точки на контакт, като в същото време, понеже е аморфна материя, много бързо и естествено успява да се огъне, съобразно специфичните пози на тялото по време на сън.

Това осигурява най-важното за едни матраци – оптимална и равномерна опора, съчетана с мекота. Ако попаднете на наистина качествен латексов матрак, ефектът може да е дори ортопедичен.

Друго предимство на матраците от латекс е, че са подходящи за хора с алергии. Латексът е антиалергичен материал. В него бактерии не се развиват.

Против латексовите матраци

Основен недостатък на латексовите матраци е цената. Според експерти, за качествен латексов матрак трябва да отворите по-широко портфейла си.

Причината е, че всички позитивни свойства на този тип матраци се дължат на естествения латекс. Той се извлича само от каучукови дървета, като в процеса на извличане се образува млечно бяла течност със свойства, подобни на каучуковите. Само това гарантира оптималната еластичност на латексовите матраци – а този процес е сравнително скъп.

Поради което на пазара има доста заместители на латекса. За да постигнат конкурентна цена и удовлетворителна рентабилност едновременно, много производители и търговци пласират на пазара матраци от синтетичен латекс. И доста от тях рекламират стоката си с подмамващия израз „матрак от естествен латекс”, докато всъщност предлагат съчетание между естествен и синтетичен латекс.

Бъдете нащрек за търговски трикове. Пазарувайте латексови матраци от реномирани производители и реномирани търговци – и тествайте на място в магазина. Търсете специфична еластичност – основен белег на естествения латекс.

Друг недостатък на латексовите матраци е, че заради плътността на материала, има опасност да мухлясат. Особено ако няколко пъти разлеете нещо върху тях. Влагата може да се просмуче през отворената клетъчна структура на матрака и да предизвика, макар и леко, мухлясване. Затова е важно да се обръщат периодично – което може да е проблем, защото латексовите матраци са по-тежки. Особено, ако към тях се добави и подматрачна рамка.

Проучете всички за и всички против относно латексовите матраци, пробвайте различни марки и модели и изберете най-доброто за Вашия сън!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *