Китайска цаца в капанчетата край морето

Азиатските рибоци са двойно по-евтини от българските, РИОКОЗ ще контролира само размера, а не произхода им

морето

Риба, риба, ама цаца!

„Риба, риба, ама цаца!“, „Цаца, цаца, ама риба!“. сигурно си спомняте този смешен диалог от филма „Кит“ с Георги Калоянчев. Това лято по същия начин ще се проведе и разговора между проверяващите от РИОКОЗ край морските капанчета и търговците на риба.

Инспекторите вече са тръгнали да мерят размера на рибоците в магазинчетата по черноморието. Все едно не знаят, че по принцип размерът няма значение. Поне така казват германките край морето. По-важен е произхода и съдържанието на продукта.

Оказва се, че както повечето неща у нас – и рибата е китайска. Причините са доста прозаични – азиатската цаца е почти двойно по-евтина от нашата, която вече почти е изчезнала от пазара. За килограм български сакъз на пазара искат 7 лева, а китайският върви от 4 до 6 лева.

внос

Повечето риба дори на морето е вносна

Родните рибари негодуват и искат държавата да ги защити от китайската евтиния. Вместо да намалят цената си, нашите я вдигат с още 20 процента и това я прави още по-непродаваема.

Освен цаца, в България внасяме и огромни количества сафрид от Китай. Той се превърна в предпочитан деликатес и цената му стигна 10 лева за килограм. Прословутия бял пангасиус пък е внос от Виетнам. Другите едри риби в ресторантите и магазините също са вносни – предимно от Франция, Испания и Гърция.

Не е ясно как с линийките си и оразмеряването на рибата, инсекторите от РИОКОЗ ще повлияят на чисто пазарния принцип на определяне на цените.

Гласувайте за статията

Правда.бг препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар