Да вземеш пари в заем – решен проблем или начало на проблема

Да си изясним още в самото начало, че парите в заем трябва да решават проблем.

Много хора имат такъв начин на мислене, който им създава стереотипа, че заем може да се вземе лесно и то по всякаква причина, примерно… да отпразнуваш рожден ден. Експертите съветват:

Не взимайте заем, ако той е:

– Задоволяване на прищявка, без реален смисъл, нещо като смяна на гардероба или последния модел пералня.

– Ако имате нещо неясно в условията на отпускането или в начините за получаване на парите

– Ако компанията е с лоша репутация – внимателно проверете в интернет за коментари от реални потребители.

още за пари на заем– Внимателно с взимането на заеми, ако нямате постоянни доходи, през които да можете да го върнете. Банките традиционно отказват на хора без постоянна трудова заетост, но много от кредитните компании не отказват пари на заем без трудов договор. Причините са няколко и са повече от прости – лицето може да е на граждански договор, да има приходи от ренти, да се самоосигурява. Това са дребни факти, които банките не взимат под внимание и често резултатът е отказ или сериозно забавяне на процедурата. Кредитните компании са много по-гъвкави.

– Не взимайте заеми, ако вашия съпруг/съпруга или близки са против това. Постарайте се изрично да ги уведомите за намеренията ви, за да получите тяхната подкрепа и съдействие в един по-късен етап. Ако те са против, премислете отново за евентуалните ползи от заема и се опитайте заедно да намерите решение.

– Знаете ли колко точно да вземете, за да си свършите работата? Съветваме ви да си направите точна сметка, за да не се окажете изненадани с висок заем, чиято лихва да изплащате или пък по-лошия вариант, с недостатъчно голям кредит, който не ви стига за нищо.

– Ако работите някъде, уведомете прекия си ръководител, че ще ви предстои взимане на заем и евентуално бихте поели допълнителна работа срещу извънредно заплащане. Добре е да има ясно понятие, че върху вас пада отговорност, която вие поемате достойно, за да могат да го имат това при евентуални кадрови промени. Всеки би подкрепил работник, който се справя добре със задачите си.

– Има народна поговорка – „С приятел яж и пий, но ортак не ставай!”. Същото важи и за кредитите. Не поемайте отговорност за чужди проблеми, заставайки като лице, което тегли заем, за да услужи на приятел или роднина. Много често нещата се обръщат и вие се оказвате жертвата, която трябва да връща заем, харчен от трето лице.

Вярвайте на нюха си и на здравия разум, двете основни неща, на които е хубаво да разчитаме през целия си живот. Емоциите са лош съветник, не го забравяйте.

Информационен партньор: http://burzi-krediti.com

Да вземеш пари в заем – решен проблем или начало на проблема
4.4 (88%) 5 votes

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *