„Глобул“ закъса, трябват му 700 млн. евро

Ръководството признава, че няма да се справи без частичен заем

3,4 милиарда евро е средносрочният дълг на най-голямата телекомуникационна компания в Югоизточна Европа и е изправена пред предизвикателството да го намали, иначе я грози фалит, съобщава електронното издание grreporter.info.

Компанията ОТЕ е известна с това, че е собственик на един от мобилните оператори у нас –

ОТЕ ще трябва да изплати дълг от 3.4 милиара евро до 2014 година

„Глобул“, чрез фирмата си „Космоте“. В момента дружеството е в затруднено финансово положение, допълва изданието. То се бори за оцеляване, но са му необходими 700 милиона евро допълнително финансиране.

Според собственика на ОТЕ Михалис Цамаз, икономическата ситуация, в която Гърция се намира към този момент, е пясъчна буря. Бъдещето все още не е ясно, затова и единствената стратегия е намаляването и ако е възможно зануляване на корпоративния дълг. Най-големият акционер, след германската държавна компания Deutsche Telekom е категоричен, че няма да се включи в оздравителния процес.

Финансовото положение на компанията ще засегне и заплатата на служителите й, които няма да получат 13-а и 14-а заплата. Това ще стане когато бъде узаконено от парламента. Общият размер на дълговете на фирмата е 5 милиарда евро. До февруари 2014 година тя трябва да погаси 3.4 милиарда. Следващата година ОТЕ ще плати 640 милиона евро, а през 2013 – 2.1 милиарда. Падежът на задълженията от 500 милиона евро изтича през 2014 година.

Ръководството на гръцкия гигант е категоричен, че няма да се справи без частичен заем.

Гласувайте за статията

Правда.бг препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар